Home » Schoeller Allibert Beringen – productiehal annex kantoorruimte

Schoeller Allibert Beringen – productiehal annex kantoorruimte

Clima & Partners ontwerpt, coördineert en realiseert duurzaam HVAC-totaalproject met Daikin-oplossingen voor de nieuwe productiehal annex kantoorruimte van Schoeller Allibert in Beringen.

Gigantische buitenbogen

De voorkeur van de bouwheer ging uit naar een gebouw, opgetrokken in beton, met in het dak twee gigantische buitenbogen. Het pand werd bijna volledig zwart geschilderd. “Ik ging sowieso voor een gebouw met een lange levensduur. Vandaar de keuze voor een materiaal zoals beton dat niet enkel duurzaam is, maar ook goede isolerende (en koelende) eigenschappen heeft”, zegt Gielen. Aan de kantoorzijden zorgen grote glaspartijen voor ruime daglichtinval. De interieurafwerking kenmerkt zich door uitgesproken eikenhouten accenten. Zo werden op de kantoorverdieping eiken parketvloeren gelegd – op de andere verdiepingen zijn er betonvloeren. In de duurzame visie van de bouwheer was de keuze voor LED-verlichting een evidentie.

 

Complexe totaalprojecten

Naar functionaliteit is er 6.500 m² productie- en opslagruimte en een Sales & Innovation center van 1.200 m² op het gelijkvloers. Op de bovenste verdieping bevindt zich een hypermodern uitgerust trainingscenter. Het bijzondere architecturale concept vroeg om een installatiebedrijf dat alle HVAC-technieken tot in de puntjes beheerste. Mede door positieve ervaringen in vroegere projecten contacteerde het architectenbureau installatiebedrijf Clima & Partners uit Wijnegem. “We hebben ruime ervaring in complexe totaalprojecten, en beschikken intern over een goed uitgebouwde studie-afdeling. De tijdsdruk was ook een belangrijke factor. We konden kort op de bal spelen, zowel bij het indienen van onze offerte als bij de uitvoering van het project”, aldus Tony De Decker, techisch adviseur van Clima & Partners.

 

Eindklant ontzorgen

Hij stelde de bouwheer een VRF-systeem met warmterecuperatie voor. Een driepijpssysteem, dat zowel de vloerverwarming voedt via een aantal warmwater hydroboxes, als de Daikin plafond onderbouw toestellen die voor koeling of bijverwarming zorgen. “Met het Daikin VRV IV Heat Recovery systeem kan elk binnentoestel onafhankelijk koelen of verwarmen volgens de momentane noden van de zone in kwestie. In een latere fase zullen in de productieruimte van het gebouw nieuwe spuitgietmachines worden geïnstalleerd. Deze zullen aanzienlijke hoeveelheden warmte vrijgeven. Via een hydraulisch circuit zal er warmte kunnen worden gerecupereerd tussen de productieruimte en de kantoren in het winterseizoen. Er werd eveneens een ventilatiesysteem – met luchtgroepen met warmterecuperatiewiel van Daikin – geïnstalleerd. “Doordat Daikin het totaal HVAC- en controlepakket kan aanbieden, zijn alle onderdelen perfect op elkaar afgestemd, wat de eindklant en installateur een stuk ontzorgt. Dankzij het I-Touch Manager systeem kan hij de verwarming, koeling en ventilatie via een centraal punt sturen, maar ook het comfortniveau continu monitoren”, aldus Lieven Verstaen, productmanager Daikin Belgium.

 

Afvoerleidingen integraal in welfsels verwerkt

De Daikin-klimaatunits (plafond onderbouw cassettes type FXUQ) werden op een bijzondere manier tegen de betonnen plafonds ingewerkt. “De bouwheer wou dat er geen enkele leiding zichtbaar bleef. Zowel de compacte koelleidingen als de condenswater-afvoerleidingen werden volledig ingewerkt in de structuur van de zichtbare betonnen welfsels. Een sterk staaltje engineering en een serieuze uitdaging voor ons als installateur om dit alles tot een goed eind te brengen”, aldus Michiel Marckx, projectleider van Clima & Partners.

 

Duurzaam en coherent

“Voor aanvang van de werkzaamheden hebben we via speciale software een simulatie gemaakt van dit project. Deze wees uit dat de kost per m² op jaarbasis voor koelen, ventileren en verwarmen 5 à 5,50 euro zou bedragen. Dit zonder rekening te houden met de (later volgende) warmterecuperatie. Dit mag een modelproject genoemd worden: het comfortgevoel kan in alle ruimtes en omstandigheden optimaal worden verzekerd. Niet onbelangrijk: de bouwheer wou duidelijk meegaan in dit ‘circulaire economie’ verhaal”, aldus De Decker. “Voor het welslagen van dit project zijn het time management en de skills van Clima & Partners – één van de eerste Daikin-dealers – doorslaggevend geweest. Onze dealer is er in geslaagd verschillende HVAC-oplossingen (SWW-productie, ventilatiesysteem, warmterecuperatie…) uit het Daikin-portfolio te combineren tot een duurzaam en coherent totaalconcept”, aldus Lieven Verstaen.